Repere

565

Parlamentul UE a exclus fermele de lapte din planul de reducere a emisiilor industriale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentarii din Parlamentul European și-au adoptat poziția înainte de negocierile cu miniștrii UE cu privire la noile reguli ale Comisiei de reducere a poluării în sectorul industrial care propun excluderea creșterii bovinelor din proiect, informează Euractiv.

GreenDeal devine mai blând

Acordul a redus și mai mult domeniul de aplicare al propunerii Comisiei, prezentată în aprilie 2022, prin stabilirea unui prag care să includă mai puține ferme de porci și păsări decât ceea ce a urmărit inițial executivul UE.

Concret, parlamentarii au convenit să definească fermele „industriale” ca fiind cele cu peste 350 de unități de animale (LSU) pentru porci, 300 de unități de animale adulte (LUA) pentru păsări de curte și 280 pentru puii de carne. Comisia și-a propus o sumă mai ambițioasă de 150 LSU pentru toate animalele, inclusiv bovinele.

Prea mult, sau prea puțin?

Asociația fermierilor UE COPA-COGECA a salutat eforturile parlamentarilor de a schimba „o propunere a Comisiei care nu era în legătură cu realitățile de pe teren”. Cu toate acestea, ei au spus că înțelegerea „a respins” consecințele pentru fermele de păsări de curte și de porci.

Asociația a mai deplâns că problema importurilor agricole rămâne nerezolvată.

„Cine va putea explica familiilor de fermieri europeni că vom importa (…) carne și ouă de la companii străine care nu vor respecta niciunul dintre standardele IED?” a întrebat COPA-COGECA într-un comunicat de presă.

Fermierii au insistat pentru o „clauză de reciprocitate” pentru a se asigura că producătorii din afara UE îndeplinesc cerințe de mediu similare cu producătorii din UE. Parlamentul European a susținut inițial ideea, dar Consiliul a ezitat și o astfel de clauză nu a ajuns în acordul final.

”Un exemplu amar”

Pe de altă parte, Biroul European de Mediu (EEB) a spus că noul IED „menține protecția față de status quo-ul poluant”.

„Acesta este un exemplu amar al modului în care factorii de decizie din UE sunt deconectați de interesele publice și nu sunt dispuși să traducă Pactul Verde al UE în reguli clare”, a declarat Christian Schaible, ofițerul de politici EEB.

În mod similar, organizația pentru bunăstarea animalelor Four Paws a deplâns că „se pierde o altă oportunitate de a adapta industria de creștere a animalelor pentru viitor”.

Acordul provizoriu va fi acum înaintat reprezentanților statelor membre în cadrul Consiliului UE și eurodeputaților. Dacă vor fi aprobate, noile reguli privind creșterea animalelor se vor aplica progresiv, începând din 2030 cu cele mai mari ferme.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2