Ferma

514

Proiect european de adoptare a dietei mediteraneene pentru un „stil de viață sănătos și activ”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

UE finanțează un proiect care vizează promovarea dietei mediteraneene ca o cale către un „stil de viață sănătos și activ.” Proiectul denumit MEDIET4ALL, va lucra cu zece parteneri din opt țări, reunește cunoștințele experților din Europa și Africa pentru a promova o mai bună calitate. adoptarea pe scară largă a dietei bogate în cereale integrale, pește și legume.

După tipare tradiționale

Dieta mediteraneană urmărește să urmeze tiparele tradiționale de alimentație comune în țările din jurul Mediteranei. Asociată mult timp cu o sănătate bună, dieta este bogată în legume, fructe, leguminoase, nuci, fasole, cereale, cereale, pește și grăsimi nesaturate, fiind în același timp săracă în carne și lactate.

Studiile din trecut l-au legat de un risc redus de demență, șanse crescute de îmbătrânire sănătoasă și o creștere a sănătății oaselor la cei care suferă de osteoporoză.

Cu toate acestea, multe țări mediteraneene se îndreaptă către consumul de alimente „ultra-procesate”, care au fost legate de rezultate slabe asupra sănătății. Potrivit unor estimări, contribuția alimentelor ultraprocesate la aportul de nutrienți depășește 50% în multe țări europene mediteraneene.

În plus, unii cercetători au sugerat o legătură între trecerea către „dietele occidentale” în Italia și creșterea bolilor legate de obezitate.

Acum, un nou proiect UE își propune să promoveze adoptarea pe scară largă a alimentelor slab procesate și neprocesate, în detrimentul consumului de alimente ultraprocesate, în opt țări.

Subliniind numărul mare de dovezi că dieta mediteraneană este legată de rezultate pozitive asupra sănătății, precum și că este ușor de adoptat printre modelele de alimentație slab procesate, cu accent pe fructe, legume, produse din cereale integrale și ulei de măsline, acest lucru a fost ales. ca dieta la alegere.

Un proiect transnațional, multidisciplinar

Pentru a promova dieta mediteraneană, cercetătorii vor efectua sondaje online pentru a înțelege mai bine consumatorii euro-mediteraneeni și aderarea acestora la dieta mediteraneană.

Acest lucru le va permite să conceapă programe care încurajează consumul dietei, inclusiv programe sociale și programe de exerciții fizice, precum și recomandări dietetice.

Unele dintre produsele și activitățile care vor fi înființate de proiect includ cursuri de gătit, jocuri colaborative, organizarea de campanii de conștientizare și motivare, crearea de takeit-uri digitale, dezvoltarea și testarea de rețete nutritive moderne și cu ambalaje ecologice ecologice, și crearea unei platforme de contact consumator-producător.

Proiectul va dezvolta și testa, de asemenea, o aplicație MEDIET4ALL, pe care își propune să o folosească ca un antrenor inteligent de stil de viață.

În plus, va sublinia aspectul durabil al dietei mediteraneene, care poate ajuta la economisirea energiei și a apei, la conservarea solurilor și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, proiectul va face parte din strategia UE de la Farm to Fork.

Conștientizarea efectelor negative

Pe lângă faptul că se va concentra asupra aspectelor pozitive ale dietei mediteraneene, proiectul va crește și conștientizarea pentru impactul negativ asupra sănătății al alimentelor ultraprocesate.

Proiectul, care se întinde între sudul Europei și nordul Africii, va implica o colecție eclectică și diversă de experți, în subiecte variind de la știința sportului la informatică, dietetică la tehnologia ambalajelor.

De asemenea, va implica o gamă largă de instituții academice, cum ar fi Universitatea din Burgundia din Franța, Universitatea din València din Spania, Universitatea din Palermo din Italia, Universitatea din Sfax din Tunisia, École Nationale d'Agriculture de Meknès și Faculté de Médecine et de Pharmacie de Rabat din Maroc și Universitatea din Boumerdes din Algeria.

Proiectul va include, de asemenea, parteneri non-academici, cum ar fi clusterul de inovare agroalimentară Vitagora din Franța și institutul de formare și întreprinderea socială Microtarians din Luxemburg.

„Provocarea noastră este să creăm o mișcare transnațională care să promoveze cultura MEDIET și, prin urmare, să sprijinim tranziția către alimente sănătoase, minim procesate”, a spus dr. Achraf Ammar, care conduce proiectul.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2