Ferma

410

Rabobank: În 2024 producția de porci va crește constant dar consumul va fi slab

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Câștigurile constante ale producției, în combinație cu consumul mai slab, continuă să exercite presiuni asupra piețelor și comerțului mondial de carne de porc. Acesta este un scurt rezumat al celui mai recent raport trimestrial de carne de porc al Rabobank.

Mai multe regiuni în impas

Per total, a declarat banca, costurile mai mici ale furajelor, sănătatea animală mai bună și productivitatea îmbunătățită susțin optimismul industriei, în ciuda rentabilităților provocatoare și a tendințelor incerte de consum.

După provocările de productivitate din 2022 și 2023, mai multe regiuni cheie în creștere par să întoarcă un colț, a scris banca. În timp ce presiunea bolii este încă o problemă în unele regiuni, sănătatea generală a turmei s-a îmbunătățit.

Într-un comunicat de presă, analistul senior de proteine animale al băncii, Christine McCracken, a declarat: „O concentrare reînnoită pe reducerea costurilor, având în vedere presiunile inflaționiste care au ca rezultat eliminarea operațiunilor mai puțin productive, contribuie, de asemenea, la o revenire a producției per scroafă.

Deși această îmbunătățire este o tendință binevenită și reduce costurile, producția suplimentară agravează surplusul regional și cântărește pe piață.”

În același timp, reducerea efectivelor de reproducție în majoritatea zonelor geografice din afara Europei și Coreei de Sud este lentă, în ciuda presiunii continue pe marjă și a optimismului limitat pentru o redresare rapidă a comerțului global, a spus banca.

Prețurile furajelor se îmbunătățesc

Prețurile la porumb și soia au scăzut în al treilea trimestru din 2023, după ce o recoltă bună din America de Nord a ajutat la refacerea stocurilor și au apărut așteptări pentru o recoltă mare din America de Sud, a scris banca.

Consumatorii se adaptează la presiunile inflaționiste, totuși carnea de porc rămâne un produs alimentar de bază, iar tendințele generale ale consumului rămân stabile. Cu toate acestea, tipurile de pachete și canalele de vânzare continuă să se schimbe. McCracken a comentat:

„Cu consumatorii încă precauți, în special în lumina incertitudinii geopolitice în creștere, ne așteptăm să ne concentrăm în continuare pe reducerea cheltuielilor. Consumul de carne de porc ar trebui să beneficieze de costul ridicat al proteinelor concurente și de pe urma mai multor consumatori care gătesc acasă.”

McCracken a concluzionat: „În ultimul trimestru al anului 2023, ne așteptăm ca comerțul global să rămână lent, având în vedere stocurile mari, producția internă relativ ridicată și prețurile scăzute ale cărnii de porc în regiunile cheie importatoare. Creșterea prețurilor la carne de porc din UE poate limita, de asemenea, volumele de export.” Iată prognoza pe zone geografice.

America de Nord

Pentru America de Nord, creșterea productivității va crește producția pe termen scurt și piețele de porc sub presiune, se așteaptă Rabobank. Contracția efectivului rămâne lentă, susținută de hrana cu costuri mai mici.

Brazilia

Pentru Brazilia, Rabobank se așteaptă ca industria să beneficieze de o scădere cu 26% de la an la an a costurilor furajelor. Se așteaptă că carnea de porc își va menține competitivitatea față de alte proteine cu costuri mai mari pe piețele interne și de export în al patrulea trimestru.

Europa

Producția de carne de porc din Uniunea Europeană (27 de țări) și Marea Britanie a scăzut brusc, a raportat Rabobank. În primele 7 luni ale anului 2023, aceasta s-ar reduce la 8,6% de la an la an. În Germania, efectivul de scroafe s-a contractat cu 2% în iunie 2023, comparativ cu decembrie 2022.

Cu un an mai devreme, contracția fusese de 12% în aceeași perioadă. Contracția efectivului de scroafe va încetini, se așteaptă banca, datorită îmbunătățirii marjelor producătorilor. Exporturile rămân slabe din cauza prețurilor relativ ridicate și a economiilor globale mai slabe.

China

Prețurile la porc au fost volatile, dar se așteaptă să rămână constante în trimestrul al patrulea. Banca scrie: „Privindu-ne în 2024, ne așteptăm ca prețurile să crească modest față de nivelurile din 2023, deoarece oferta va rămâne probabil strânsă din cauza lichidării recente a turmei, în timp ce consumul va înregistra o îmbunătățire continuă. „Este de așteptat ca importurile să fie lente în trimestrul al patrulea din cauza stocurilor ample și a cererii slabe, scrie Rabobank.

Asia de Sud-Est

Prețurile cărnii de porc vietnameze scad din cauza creșterii temporare a aprovizionării cauzate de focarele de PPA, dar se așteaptă să crească în al patrulea trimestru. În mod interesant, Rabobank subliniază, de asemenea, „contrabanda de porci peste graniță în Vietnam”, care ar avea, de asemenea, o greutate pe piață. Recuperarea efectivului din Filipine este lentă din cauza bolilor continue și a preocupărilor legate de inflație.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2