Repere

420

Reducerea deșeurilor de plastic, ușor de zis, greu de făcut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Legiuitorii UE lucrează în momentul de față la o revizuire generală a normelor de ambalare aplicabile în UE, în scopul creșterii sustenabilității, informează Curtea Europeană de Conturi într-un comunicat.

Noul regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje vizează să reducă deșeurile grație unor obiective mai ambițioase în materie de reciclare și de reutilizare.

Această lege controversată, care acoperă mai multe sectoare ale ambalajelor, este considerată o etapă importantă pe drumul către reducerea deșeurilor din plastic.

Un drum care se prefigurează a fi anevoios, așa cum au observat deja auditorii Curții de Conturi Europene în 2020.

În cadrul unei analize a măsurilor adoptate de UE pentru combaterea problemei deșeurilor din plastic, auditorii au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul semnificativ ca UE să nu își îndeplinească obiectivele în materie de reciclare a ambalajelor din plastic stabilite pentru 2025 (50 %) și pentru 2030 (55 %).

Ambalajele, cum ar fi paharele de iaurt sau sticlele de apă, reprezintă aproximativ 40 % din utilizarea materialelor plastice și peste 60 % din deșeurile din plastic generate în UE. Ambalajele din plastic constituie, de asemenea, tipul de ambalaj care are cea mai scăzută rată de reciclare în UE (puțin peste 40 %).

Analiza a relevat, de asemenea, faptul că statele membre se bazează pe țările din afara UE pentru a-și gestiona deșeurile de ambalaje din plastic și pentru a-și atinge obiectivele de reciclare. În 2020, aproape o treime din ambalajele din plastic raportate ca fiind reciclate de țările din UE au fost, de fapt, transferate în afara UE în vederea reciclării.

Cu toate acestea, din cauza condițiilor mai stricte stabilite de Convenția de la Basel, majoritatea acestor transferuri de deșeuri din plastic sunt interzise începând din ianuarie 2021.

Acest lucru, alături de lipsa capacității de prelucrare a acestor deșeuri pe teritoriul UE, constituie un alt risc potențial pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale UE, au avertizat auditorii.

În același timp, auditorii au lăudat ambiția UE de a dubla aproape ratele de reciclare a deșeurilor din plastic până în 2030, evidențiind oportunitățile economice pe care le aduce o astfel de politică.

Grație noii sale abordări, UE ar putea să obțină avantajul primului venit și să își consolideze poziția de lider mondial în domeniul reciclării ambalajelor din plastic.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2