Tehnologii

441

Viitor vag pentru laptele sintetic

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Start-up-urile din domeniul tehnologiei alimentare folosesc tehnologii de fermentație de precizie pentru o altă alternativă la laptele de vacă. Viitorul acestui segment rămâne vag, deoarece consumatorii conservatori nu vor adopta rapid produsele alimentare sintetice, notează DairyGlobal.

„Schimbăm procesul, nu mâncarea”

În timp ce carnea cultivată în laborator există deja de ceva timp, lactatele cultivate în laborator sunt ceva despre care consumatorii nu aud frecvent.

„Laptele sintetic este încă o industrie oarecum emergentă, cu multe start-up-uri în faza lor de cercetare și dezvoltare. Cu toate acestea, unele companii sunt în frunte cu produse deja existente pe piață”, comentează Milena Bojovic, doctorand la Universitatea Macquarie, Australia. Ea a indicat compania Perfect Day din SUA drept unul dintre exemplele unui start-up care lucrează în acest domeniu.

„Schimbăm procesul, nu mâncarea” – acesta este sloganul Perfect Day, care reflectă caracteristica cheie a tehnologiilor precise de fermentație. În cele din urmă, va prezenta produse care nu se pot distinge de laptele de vacă. Laptele din bioreactoare va avea același gust, aspect, senzație în gură și valoare nutritivă bună.

Laptele obținut prin fermentare de precizie, denumit „lapte sintetic”, este ecologic. „Deoarece această formă nouă de proteină animală poate fi produsă fără o vacă, există o oportunitate semnificativă de a reduce emisiile de metan și carbon, poluarea apei, utilizarea terenurilor și preocupările privind bunăstarea animalelor”, explică Bojovic.

Denumirea produsului „lapte”

În iunie 2023, Federația Națională a Producătorilor de Lapte a cerut Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente să reprime segmentul emergent, interzicând start-up-urilor precum Perfect Day să folosească „lapte” pentru a-și descrie produsele.

Fermierii americani au insistat că numirea produselor obținute prin fermentare de precizie a laptelui este incorectă din punct de vedere tehnic. Deși astfel de produse ar putea conține proteine din lapte, ele nu îndeplinesc standardele federale de identitate pentru „lapte”. Companiile de lactate din SUA doresc ca produsele noi să fie etichetate într-un mod care să demonstreze natura lor sintetică. Printre opțiunile propuse se numără „băutura din zer sintetic”.

Bojovic spune că problema modului în care aceste noi proteine sunt etichetate, comercializate și utilizate în produsele finale va fi o provocare pentru sector în următorii ani.

Creșterea segmentului de fermentație de precizie ar putea pune presiune asupra agriculturii convenționale a laptelui. Cu toate acestea, problemele de reglementare pot doar să întârzie, dar este puțin probabil să împiedice extinderea segmentului de lapte sintetic. „Dacă laptele sintetic nu face compromisuri cu dorința consumatorilor pentru un preț corect, gust și textură similare, atunci cred că se va potrivi cu ușurință în sistemele alimentare actuale”, adaugă ea.

Conservatorismul persistă

În noiembrie 2023, guvernul italian a interzis vânzarea cărnii cultivate în laborator, trimițând un semnal clar că produsele zootehnice derivate din anumite procese de producție nu sunt dorite în țară.

„Italia este prima țară din lume ferită de riscurile sociale și economice ale alimentelor sintetice”, a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii al Italiei.

Societatea italiană rămâne sceptică cu privire la carnea sintetică și lactatele, în timp ce politicienii din alte țări europene, inclusiv Ungaria și Polonia, au cerut să ia în considerare luarea de măsuri împotriva alimentelor cultivate în laborator.

Conservatorismul consumatorilor va împiedica, de asemenea, perspectivele laptelui sintetic pe piețele din afara UE. Consumatorii ruși rămân atenți în trecerea la orice produse alternative, a comentat Maria Zhebit, director al departamentului de comunicare al Uniunii Ruse a Producătorilor de Lactate Soyuzmoloko.

Prețul rămâne un factor determinant pentru clienți atunci când aleg alimente, spune Zhebit, referindu-se la faptul că produsele din lapte sintetic rămân substanțial mai scumpe în comparație cu laptele de vacă.

„În Rusia, sunt puse în aplicare reglementări pentru emisiile de gaze cu efect de seră, dar creșterea animalelor a fost până acum exclusă. Emisiile pot fi reduse prin creșterea productivității animalelor, ceea ce se observă în prezent la principalele întreprinderi ale industriei”, afirmă Zhebit.

Cererea de pe piața globală a produselor lactate este de așteptat să crească cu 2-3% și, potrivit lui Zhebit, nu poate fi anticipată nicio reducere a producției de lapte de vacă în viitorul apropiat.

Viitorul inevitabil

Deși perspectivele pe termen scurt și mijlociu ale segmentului laptelui sintetic nu sunt încă clare, analiștii își exprimă încrederea că produsele obținute prin fermentație precisă vor avea loc pe piață în timp util.

Un raport din 2019 privind viitorul produselor lactate realizat de Rethinkx, un think tank independent, a constatat că până în 2030, industria de fermentație de precizie din SUA va crea cel puțin 700.000 de locuri de muncă.

Împreună cu presiunea crescândă pentru reducerea emisiilor de carbon, costurile mai mici ale producției de lapte sintetic ar putea revoluționa industria mondială a produselor lactate.

„Având în vedere problemele stringente ale schimbărilor climatice și ale schimbărilor de mediu cu care ne confruntăm, avem nevoie de intervenții eficiente și eficiente”, adaugă Bojovic.

Pe măsură ce tehnologiile de fermentație de precizie devin din ce în ce mai avansate, se așteaptă ca laptele sintetic să devină mai accesibil în timp.

Unul dintre start-up-uri, Aus All G Foods, cu sediul în Tralia, a lansat planuri pentru a-și face laptele sintetic mai ieftin decât laptele de vacă pe termen scurt.

„Noile proteine, cum ar fi laptele sintetic, oferă o altă cale de creștere a producției de alimente durabile.” a adăugat Bojovic.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2