Ferma

227

Ardeiul iute ajută vacile să folosească energia mai eficient

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit DairyGlobal, s-a demonstrat că vacile hrănite cu extractul botanic de capsicum oleoresin, obținut din ardei iute și/sau ulei de cuișoare, ajută vacile de lapte să folosească mai eficient energia alimentară și să emită mai puțin metan din stomacul lor cel mai mare.

Eficiență îmbunătățită

Adăugarea uleiurilor esențiale la rațiile bovinelor a dus la o eficiență îmbunătățită a utilizării energiei la vacile de lapte cu lactație de vârf, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Penn State din Statele Unite.

Descoperirile sugerează că bovinele ar folosi energia disponibilă pentru creșterea în greutate corporală, mai degrabă decât producția de lapte sau componentele laptelui. Ei sugerează un potențial efect pozitiv fiziologic și de mediu al suplimentării datorită combinației de substanțe botanice.

Din studiile anterioare, cercetătorii știau că substanțele botanice au potențialul de a modifica fermentația în rumenul vacii de lapte, dar autorul principal, profesorul Alex Hristov, a spus că este interesat în special de efectele fiziologice post-ruminal ale plantelor botanice.

Grupul său de cercetare din cadrul Colegiului de Științe Agricole a experimentat suplimentarea hranei pentru vacile de lapte performante cu o serie de aditivi, inclusiv uleiuri de alge marine, usturoi și oregano, la aditivi sintetici, în încercarea de a reduce emisiile de produse lactate din mediul fermelor de lapte.

Scăderea emisiilor de metan

Deși atenuarea metanului nu a fost un obiectiv al proiectului, cercetătorii au descoperit că randamentul și intensitatea metanului de la vacile din studiu au scăzut cu 11% prin combinația de oleorezină de capsicum și ulei de cuișoare, efectul fiind deosebit de pronunțat la vacile de prima lactație.

„Am ajuns la concluzia că oleorezina de ardei capia poate afecta utilizarea energiei și a azotului de către vaci, în timp ce fermentația ruminală și efectele de atenuare a metanului au fost probabil declanșate doar de un efect asociativ al oleorezinei de ardei capia și uleiului de cuișoare sau ulei de cuișoare numai”, a spus Hristov.

Produsele botanice au demonstrat o gamă largă de proprietăți antimicrobiene împotriva bacteriilor, protozoarelor și ciupercilor și au fost investigate ca un potențial modificator de rumen la rumegătoare.

Studiile cu specii nerumegătoare au arătat că fitonutrienții pot declanșa, la doze mici, răspunsuri specifice legate de sănătatea gastrointestinală și imunitatea la animale. Diverse substanțe botanice, cu ingrediente active precum eugenol, cinamaldehida, alicina și capsaicina pot declanșa răspunsuri imune, pot reduce stresul oxidativ și pot influența secreția și activitatea insulinei, a spus Hristov.

Alte studii au arătat că substanțele botanice pot regla răspunsurile pro sau antiinflamatorii prin creșterea sau scăderea proteinelor inflamatorii implicate în sistemul imunitar, celulele albe din sânge și stresul oxidativ la nerumegătoare și, potențial, la rumegătoare.

Studiul

Experimentul de 10 săptămâni desfășurat la Penn State Dairy Barns, condus de Leoni Martins, doctorand în știința animalelor, a văzut 48 de vaci Holstein repartizate aleatoriu la 3 tratamente alimentare:

16 au primit rații suplimentate cu 300 mg de oleorezină de capsicum per vaca pe zi.

16 au primit rații suplimentate cu 300 mg de oleorezină de ardei capia și ulei de cuișoare per vaca pe zi.

16 nu primesc suplimente în alimentația lor (grupul de control).

Pe parcursul experimentului, greutatea corporală a crescut la vacile suplimentate cu oleorezină de ardei capia și o combinație de ulei de ardei capia și ulei de cuișoare, cu 850 și 660 ng pe zi, comparativ cu o cantitate neglijabilă de 10 g pe zi pentru grupul martor nesuplimentat.

Vacile hrănite cu dietele suplimentate cu substanțe botanice au prezentat, de asemenea, o eficiență mai mare în utilizarea energiei, relevată în mai multe măsurători metabolice.

„Folosirea ardeiului protejat de rumen – care trece parțial prin rumen fără a afecta fermentația, dar poate fi totuși digerat în intestinul vacii – reprezintă o abordare interesantă pentru îmbunătățirea stării metabolice a vacilor de lapte în perioada de tranziție de 3 săptămâni înainte și 3. săptămâni după naștere și alăptarea timpurie, dar mecanismul care stă la baza răspunsului rămâne neclar”, a adăugat Hristov. (Foto: Freepik)

(Cercetarea a fost  publicată în Journal of Dairy Science cf: Lactational performance, enteric methane emission, and nutrient utilization of dairy cows supplemented with botanicals. ScienceDirect received support from the US Department of Agriculture, National Institute of Food and Agriculture and AVT Natural Products.) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2