Stiri

318

Brazilia declară că regulile UE de defrișare împiedică negocierea acordului comercial cu Mercosur

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Oficialii brazilieni au declarat că noua legislație adoptată de Uniunea Europeană pentru a interzice importul de bunuri legate de defrișare complică negocierile unui acord comercial cu blocul Mercosur din America de Sud.

Impact comercial negativ

Legislatorii UE au aprobat reglementările în aprilie care cer producătorilor de soia, carne de vită, cafea, lemn și alte mărfuri să ofere dovada că lanțul lor de aprovizionare este lipsit de defrișări.

„Nu trebuie să permitem ca această legislație să perturbe un acord comercial între Mercosur și cele 27 de țări ale Uniunii Europene”, a declarat vicepreședintele brazilian, Geraldo Alckmin, la o conferință organizată de grupul de procesatori de soia Abiove.

Chiar dacă sarcina de a respecta noile reguli va reveni importatorilor din UE, secretarul brazilian pentru comerț exterior, Tatiana Prazeres, a declarat că impactul comercial pentru exportatori în creșterea costurilor și a birocrației nu poate fi ignorat în negocierile comerciale.

„Nu poți oferi  cu o mână ceea ce iei cu cealaltă”, a spus ea la conferință.

Prazeres a adăugat, însă, că negocierile UE-Mercosur reprezintă o oportunitate de a influența implementarea regulilor de defrișare și de a găsi modalități de compensare cu concesii comerciale care mențin un echilibru în accesul pe piață.

„Chiar nu le place directiva de defrișare, dar încercăm să-i asigurăm că implementarea va ține cont de unele dintre preocupările lor”, a spus un diplomat european.

Abiove spune că sectorul soiei respectă un moratoriu asupra agriculturii în zonele defrișate, iar Brazilia reglementează deja defrișarea în conformitate cu codul său forestier care permite defrișarea unor zone. Fermele din Amazon trebuie să conserve 80% din pădurile lor.

Negocieri comerciale dificile

Atât Prazeres, cât și secretarul de economie și finanțe al Ministerului de Externe, Mauricio Lyrio, au declarat că se așteaptă să poată anunța încheierea mult așteptată a negocierilor comerciale cu UE la un summit Mercosur din 7 decembrie.

Aceștia au reiterat poziția guvernului brazilian conform căreia legea UE privind defrișările este protecționistă, arbitrară și incompatibilă cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Lyrio a spus că a cerut mai mult timp pentru a implementa reglementările de defrișare la o întâlnire de săptămâna trecută la Bruxelles. Companiile au până la 1 ianuarie 2025 să respecte noua lege.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2