Stiri

220

Danone este aproape de vânzarea activelor rusești confiscate temporar

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Danone se află în proces de cesionare a afacerii sale din Rusia, al cărei control este deținut de agenția guvernamentală rusă Rosimushestvo din iulie 2023, relatează Financial Times.

O piață în minus

Compania rusă Vamin Tatarstan urmează să achiziționeze afacerea Danone în Rusia pentru 17,7 miliarde de ruble (186 milioane USD). Danone va primi 10 miliarde de ruble (105 milioane USD) pentru capitalul propriu, în timp ce suma rămasă va fi alocată pentru serviciul datoriei în cadrul unității ruse.

În urma confiscării de către autoritățile ruse, Danone a înregistrat o depreciere substanțială de aproximativ 700 de milioane de euro (757 de milioane de dolari SUA) pentru operațiunile sale din Rusia, avertismentele anterioare sugerând o posibilă anulare de până la 1 miliard de euro (1,08 miliarde de dolari SUA) în în cazul vânzării unitare.

Biroul de presă Danone a spus că de la sechestru, Danone a rămas proprietarul legal al activelor, deși compania a pierdut controlul de management al afacerii și, în consecință, și-a deconsolidat complet entitățile EDP Rusia din iulie 2023.

„De la anunț, accentul nostru a fost să asigurăm siguranța oamenilor noștri, protejând în același timp bunurile și drepturile Danone. Având în vedere incertitudinea și volatilitatea situației, nu putem comenta mai departe”, a adăugat Danone.

Mai multe opțiuni

O sursă din industria lactatelor din Rusia, care a dorit să nu fie numită, a declarat unei publicații locale, Agroinvestor, că agenția guvernamentală a fost desemnată ca acționar intermediar al activelor Danone, așa că din punct de vedere legal, vânzarea este încă posibilă.

Pot exista mai multe opțiuni de vânzare – în întregime unui jucător specializat precum Vamin sau în parte, a spus sursa.

„Dacă afacerea va fi finalizată și va primi undă verde de la Ministerul Agriculturii din Rusia, Vamin va avea unul dintre cele mai bune active lactate din țară, cu echipamente de înaltă calitate, mărci și o echipă profesionistă”, a adăugat sursa.

Ayrat Mukhamadeev, directorul unei companii nou-create deținută de Vamin Tatarstan, a declarat că prețul tranzacției reprezintă o reducere de 56% față de valoarea de piață a afacerii, potrivit unei evaluări independente citate de companie, a raportat Financial Times.

Moscova cere o reducere de cel puțin 50% la toate tranzacțiile externe, după ce consultanții selectați de guvernul rus au apreciat afacerea.

Mukhamadeev a menționat că pentru a asigura „continuitatea” fostei sale afaceri rusești, Danone a acceptat să ofere sprijin până la sfârșitul lunii iulie a anului viitor pentru a păstra „calitatea înaltă a produselor cu care sunt obișnuiți consumatorii ruși”. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2