Repere

245

EFSA: Programul One Health este cheia pentru a preveni evoluția virusului gripei aviare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Conform unei informări transmisă de EFSA, virusul gripei aviare (AI) continuă să se răspândească în UE și nu numai, provocând mortalitate ridicată la păsările sălbatice, răspândire la mamiferele sălbatice și domestice și focare în ferme.

Drivere pentru evoluția virală

Un raport științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) evaluează factorii de risc pentru o potențială pandemie de gripă și măsurile de atenuare aferente.

Experții au identificat anumite specii de animale de blană de crescătorie (de exemplu nurca sau vulpi), care sunt foarte sensibile la virusurile gripale, ca posibili factori de răspândire.

Deși transmiterea de la mamifer la mamifer nu a fost încă confirmată, mamiferele sălbatice ar putea acționa ca gazde punte între păsările sălbatice, animalele domestice și oameni. Animalele de companie, cum ar fi pisicile, care trăiesc în gospodării și au acces la exterior pot fi, de asemenea, un potențial vehicul de transmitere.

Reducerea riscului

Agricultura în zone bogate în păsări de apă cu producție în aer liber și/sau cu biosecuritate slabă poate facilita introducerea virusului în ferme și răspândirea lui în continuare.

Evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice joacă un rol suplimentar în evoluția situației deoarece pot afecta ecologia și demografia păsărilor sălbatice și astfel influențează modul în care boala se dezvoltă în timp, au constatat experții.

Autoritățile din diferite domenii ar trebui să lucreze împreună cu o perspectivă One Health pentru a limita expunerea mamiferelor, inclusiv a oamenilor, la virușii AI.

Supravegherea animalelor și umane ar trebui îmbunătățită, împreună cu analiza genomică și schimbul de date privind secvența. La ferme, biosecuritatea ar trebui consolidată pentru a preveni animalele să intre în contact cu infecția și să o răspândească.

Pasii urmatori

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2