Repere

315

Eurostat: România, pe locul 7 în topul exportului intra-comunitar

autor

MeetMilk.ro

distribuie

UE a înregistrat un excedent comercial cu mărfuri de 38 de miliarde de euro în 2023, informează Eurostat în ultima analiză efectuată asupra acestui segment comercial.

Un mare contrast

Acest lucru marchează un contrast mare față de 2022, când UE a raportat un deficit de 436 de miliarde EUR, în principal din cauza valorii crescute a importurilor de energie, rezultată din prețurile ridicate la energie.

Aceste informații provin din datele privind comerțul internațional cu mărfuri publicate recent de Eurostat. Acest articol prezintă o mână de constatări din articolul mai detaliat Statistics Explained.

Motivul pentru care soldul a trecut de la un deficit în 2022 la un excedent în 2023 a fost scăderea abruptă a valorii importurilor extra-UE (-16% față de 2022).

Această scădere a fost determinată în principal de scăderi ale „produselor energetice” (-34% față de 2022) și ale „produselor manufacturate clasificate în principal pe materiale” (-21%). Pentru ambele produse, scăderea a fost un efect combinat al scăderii prețurilor și al scăderii volumului.

Piața internă a Uniunii Europene rămâne solidă

Datele arată că piața internă a UE a continuat să ocupe centrul comerțului cu mărfuri din țările UE, deși proporția fluxurilor intra-UE și extra-UE în comerțul total cu mărfuri a variat considerabil între țările UE, reflectând, într-o oarecare măsură, istoricul legăturile și localizarea geografică.

Dintre membrii UE, cea mai mare pondere a importurilor intra-UE a fost înregistrată în Luxemburg (90% din totalul importurilor sale), în timp ce cea mai mare pondere a exporturilor intra-UE a fost înregistrată în Cehia (82% din totalul exporturilor).

Pe acest segment de analiză, potrivit datelor publicate de Eurostat, România se află pe un onorant loc VII, în privința exporturilor intra-comunitare, după cum se poate observa în graficul din imaginea de deschidere a acestei știri.

Pe de altă parte, cea mai mică pondere a importurilor intra-UE a fost înregistrată în Irlanda (39% din totalul importurilor sale), în principal pentru că principalii săi parteneri comerciali sunt Statele Unite și Regatul Unit.

Țările de Jos este țara care importă cel mai mult din afara UE și exportă mai ales în interiorul UE, continuând să joace rolul de principal centru de intrare în UE. În schimb, Cipru este țara care exportă în principal în afara UE, în timp ce importă în principal din interiorul UE.

Acest lucru se datorează în principal locației sale geografice, care facilitează comerțul cu Orientul Mijlociu. (Foto: Eurostat.)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2