Ferma

387

Parlamentul European a acceptat noile reglementări pentru fermele mari de porci și păsări

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit PigProgress, Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru reducerea emisiilor nocive din instalațiile industriale și fermele mari de porci și păsări.

Organizațiile agricole au făcut lobby din greu pentru a scoate crescătorii de animale din reglementări, dar PE a votat cu mare majoritate în favoarea revizuirii așa-numitei „Directive privind emisiile industriale” (IED).

Unitățile cu peste 350 de animale

Noile reguli vor face obligatorie stabilirea celor mai stricte niveluri de emisii posibile pentru sectoarele acoperite. Pentru a combate deficitul de apă, obiectivele de performanță de mediu vor deveni obligatorii pentru consumul de apă. Pentru deșeuri, eficiența resurselor, eficiența energetică și utilizarea materiilor prime, obiectivele se vor încadra într-un interval, iar pentru tehnici noi, acestea vor fi orientative.

PE și ceilalți legislatori din UE au convenit să extindă măsurile IED la fermele de porci cu peste 350 de unități de animale (LSU), echivalentul a aproximativ 1.100 de porci adulți și 700 de scroafe.

Fermele sunt excluse dacă cresc porci în mod extensiv sau organic și în exterior pentru o perioadă semnificativă de timp într-un an. Actuala directivă din 2010 acoperea deja fermele de porci cu peste 2.000 de porci și 750 de scroafe.

Pentru păsările de curte, pragul rămâne neschimbat la 280 LSU sau 40.000 de animale pentru creșterea puilor pentru carne. Pentru producătorii de ouă, limita este redusă la 21.400 de găini ouătoare față de 40.000 conform normelor existente.

Fermele de vite ieșite din directivă

PE a decis anterior să excludă fermele de bovine din noua directivă. Cu toate acestea, Comisia Europeană trebuie să evalueze, până la 31 decembrie 2026, dacă este necesar să se abordeze în continuare emisiile provenite de la creșterea animalelor, inclusiv de la bovine, și o clauză de reciprocitate pentru a se asigura că producătorii din afara UE îndeplinesc cerințe similare cu normele UE atunci când exportă. către UE.

Penalizări

Cetățenii din întreaga UE pot accesa datele despre toate permisele, inclusiv cele de la fermele de animale, de pe un nou portal al UE privind emisiile industriale. Companiile care nu se conformează se pot confrunta cu penalități de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a operatorului în UE pentru cele mai grave încălcări.

Țările UE le acordă cetățenilor afectați de nerespectare dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile aduse sănătății lor.

Obiectivele de zero poluare ale Green Deal

Europarlamentarul bulgar Radan Kanev (în numele partidului politic PPE), a comentat: „Votul de astăzi arată angajamentul Parlamentului față de obiectivele de poluare zero ale Pactului Verde și sănătatea europenilor.

De asemenea, demonstrează că aceste obiective pot fi atinse fără a impune o povară administrativă suplimentară întreprinderilor și în special fermierilor europeni. Votul subliniază faptul că europarlamentarii înțeleg motivele din spatele protestelor fermierilor”.

Legea trebuie să fie adoptată acum și de Consiliu, înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Statele membre vor avea apoi la dispoziție 22 de luni pentru a se conforma acestei directive.

Probleme de sanatate

Directiva privind emisiile industriale este principalul instrument al UE care reglementează poluarea aerului, apei și solului din instalațiile industriale, inclusiv fermele intensive de animale, care pot duce la probleme de sănătate precum astmul, bronșita și cancerul, explică în continuare Parlamentul European.

De asemenea, reglementează generarea de deșeuri, utilizarea materiilor prime, eficiența energetică, zgomotul și prevenirea accidentelor. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2