Ferma

391

Studiu: Beneficiile păstrării vițeilor mai mult timp cu mamele lor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Păstrarea vițeilor cu mamele lor pentru perioade mai lungi după naștere a fost întotdeauna un subiect controversat pentru fermierii de lactate, invocând îngrijorări legate de costuri, logistică și aspecte practice, se arată într-o prezentare DairyGlobal a unui studiu de cercetare efectuat în Israel.

Beneficii pentru sănătate

Cei care sunt în favoarea mișcării spun că există beneficii pentru sănătate și bunăstare atât pentru mamă, cât și pentru urmași, precum și posibile îmbunătățiri ale calității laptelui în viitor. Un proiect aflat în desfășurare în Israel, numit Natural Dairy Farming, examinează exact ce înseamnă practica în realitate, deoarece țin vaca și vițelul împreună timp de 3 luni.

Liderul de proiect și medicul veterinar, Dr. Sivan Lacker, a spus că bunăstarea animalelor poate fi crescută la nivel general, iar profiturile pot fi menținute cu potențialul de a crește calitatea laptelui.

Ea a început proiectul pe o fermă de 90 de vaci din nordul Israelului și speră că beneficiile găsite pot încuraja alți fermieri să încerce același lucru.

„Mi-am înființat compania Mutual Dairy Farming în 2013 cu o viziune clară de îmbunătățire a bunăstării vacilor și vițeilor în industria produselor lactate. O mare parte din ceea ce facem se concentrează pe mentalitatea fermierului prin dezvoltarea unei conștientizări a nevoilor comportamentale ale vacilor.

Schimbări practice

Acest lucru duce la schimbări practice ale bunăstării și sprijin fermierii cu sesiuni de formare și vizite de urmărire”, a spus Lacker. „În ultimii 5 ani am colaborat cu 2 mari cooperative de produse lactate, lucrând îndeaproape cu aproximativ 60 de ferme de lactate ale acestora.

S-au înregistrat progrese fundamentale în îmbunătățirea bunăstării; totuși, întotdeauna am simțit că următorul pas de făcut este să țin vacile și vițeii împreună. Separarea vițelului de vacă a fost întotdeauna un punct de dispută pentru mine.

Prioritizarea dezvoltării unei legături mamă-vițel și a vieții timpurii împreună este cea mai de bază nevoie comportamentală pentru ambele animale”, a spus ea, adăugând că negarea acestei posibilități reprezintă o încălcare a bunăstării animalelor și introduce potențiale efecte de stres, care pot fi reduse și chiar eliminat.

Metodă unică

Sivan este un medic veterinar care practică de 14 ani și sa concentrat mai îndeaproape pe bunăstarea animalelor în ultimii 10 ani.

În acest timp, ea a dobândit o bună înțelegere a nevoilor comportamentale ale vacilor și a dorit să exploreze practici care să îmbunătățească sănătatea vacilor și vițeilor, să reducă nivelul de stres, să îmbunătățească bunăstarea vacilor și vițeilor și să rămână viabile din punct de vedere economic.

Sivan adaugă: „În 2019, am călătorit în Europa pentru a vizita ferme ecologice care cresc împreună viței și vaci. Am vrut să învăț de aproape de la fermierii care folosesc aceste metode de mulți ani și să obțin o înțelegere mai profundă a avantajelor și provocărilor acestui sistem.

„Simultan, m-am ținut la curent cu majoritatea cercetărilor publicate în ultimii ani privind interacțiunea vacă-vițel. Aceste surse au creat izvorul din care provine pasiunea mea de a prelua un rol de lider în acest domeniu. Am reușit să creez o metodă unică care să realizeze toate aceste criterii.”

Comportament natural

În mod tradițional, majoritatea fermierilor de lactate din întreaga lume separă vițelul de vaca la naștere. De obicei, vacilor li se permite să lingă vițelul pentru a-l ajuta să-și revină după naștere și să-l ridice în picioare. Vițeii sunt apoi duși în țarcuri de creștere pentru a fi hrăniți și îngrijiți de fermier, eliminând astfel șansa de a se forma orice legătură puternică.

În mod tradițional, s-a susținut că, cu cât vaca și vițelul petrec mai mult timp împreună, cu atât mai profundă este legătura reciprocă și cu atât mai intens poate fi stresul de a fi separați. Pe de altă parte, cercetările arată că există beneficii pe termen lung ale contactului prelungit în ceea ce privește socialitatea, frica și comportamentul matern viitor.

Sănătatea, creșterea în greutate și productivitatea viitoare sunt, de asemenea, îmbunătățite atunci când vițeii i se permite să petreacă mai mult timp cu vaca. Sivan spune:

„În programul meu, îi lăsăm să rămână împreună aproximativ 3 luni și apoi începem un protocol de înțărcare treptată, pe care l-am dezvoltat. S-a dovedit că permiterea unui comportament natural reduce nivelul de stres și frustrare atât de la vacă, cât și de la vițel. Stresul are o influență semnificativă asupra sănătății, producției de lapte, calității laptelui, creșterii în greutate și fertilității.

Când sistemul meu este implementat corect, cu modificările structurale potrivite, ușurează viața fermierului și reduce efectiv timpul de lucru. Nu este nevoie să mutați vițelul într-un țarc nou, să-l dezghețați și să-l hrăniți cu colostru, să-i curățați țarcul la fiecare câteva zile, să-l hrăniți de până la 3 ori pe zi, să curățați și să spălați biberonul și găleata după fiecare hrănire.

Anulând acești pași de management, fermierul economisește timp, deoarece tot ce trebuie să facă este să supravegheze și să se asigure că vițelul alăptează și crește în greutate.” Atât vaca, cât și vițelul pot obține o sănătate și bunăstare mai bună atunci când sunt ținute împreună.

Libertăți de bază

Alte avantaje ale sistemului sunt că vițelul are mai multă libertate de mișcare decât ar avea-o într-un țar mic. De asemenea, vițeii ar trebui să prospere mai bine cu mai puține cazuri de diaree, dacă sunt gestionați corect. Au fost raportate mai puține cazuri de mastită în rândul vacilor, cu mai puține cazuri de metrită și placentă reținută. Unii fermieri și-au exprimat îngrijorarea că ar avea mai puțin lapte de mâncat

ll pentru prelucrare, dacă vițeii au fost ținuți mai mult timp pe vaci și hrăniți mai mult. Medicul veterinar comentează:

„Totul are legătură cu funcționarea și managementul sistemului. Vițeii sunt capabili să alăpteze până la 10 litri de lapte pe zi. În perioada în care stau cu vacile, fermierul va avea mai puțin lapte de vândut. La un moment dat, începe procesul de înțărcare și se reduce, desigur, consumul de lapte. Totul depinde de protocolul ales.

„Există o serie de factori importanți prezenți care compensează această pierdere pe termen scurt. Laptele consumat de un vițel în timp ce era cu vaca maternă i-ar fi fost dat oricum în țarcuri pentru viței, fie cu lapte integral din rezervor, fie prin pudră de înlocuire a laptelui.

Aceasta este o cheltuială pe care fermierul o ia în considerare atunci când creează bugete. În plus, există avantaje economice mari permise prin reducerea cazurilor de îmbolnăvire.

„Cercetările arată, de asemenea, că, după înțărcare, vacile alăptate au continuat să producă producții mai mari decât cele care nu au fost. Prin urmare, fermierul primește literalmente o parte din laptele pierdut”, notează ea.

Scop la nivel mondial

Sivan spune că scopul ei a fost întotdeauna să îmbunătățească bunăstarea vițeilor în fermele de lapte, dar își dă seama, în același timp, că este la fel de important ca schimbările pe care le sugerează să nu devină o povară pentru fermier.

„Schimburile de funcționare trebuie să facă viața mai ușoară”, adaugă ea. „Rezultatele sporite înregistrate de îmbunătățirea bunăstării vacilor și vițeilor trebuie privite la vedere. Cu toate acestea, implementarea în masă poate să nu fie pragmatică în anumite cazuri.

Agricultura naturală a produselor lactate poate fi implementată în fermele din Israel și din întreaga lume. Este nevoie de responsabilitate și îndrumare profesională și sunt încântat să iau parte la fiecare pas al procesului.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2