Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Cine face jocurile pe piața producției de carne și lapte?

Autor: Mircea Demetervineri, 9 iunie, 2017

Revenim la Raportul Ambasadei Olandei, intitulat ”Food Sector in Romania 2016”, oprindu-ne, de această dată, asupra părților care analizează producția primară de lapte și carne din România. Reamintim că raportul, transmis către guvernul de la Haga în primăvara acestui an, este un document oficial, fapt care ne dovedește încă o dată interesul olandeziilor pentru România. Totodată, subliniem că documentul face apel la date finale ale anului 2016, dar și, acolo unde nu au fost alte informații disponibile, la date de la finalul anului 2015.

 

Surse

 

După cum este menționat în document, sursele Raportului Ambasadei Olandei au fost: Fabrica de Lapte, Fabrica de Carne, Meat & Milk, Infoferma, Infoaliment, Magazinul Progresiv, Revista Piata, Retail Magazin, Ziarul Financiar, Euromonitor, INSSE, Eurostat, Comtrade, BNR, Ministerul Finanțelor, MADR, Comisia Națională de Prognoză, TNS România, AC Nielsen, GfK, Mercury Research, Exact Cercetare și Consultanță, RetailZoom, ARC, APCPR, ACPR, Romalimenta, APRIL, AMRCR.

 

Producția de lapte-materie primă

 

Referindu-se la producția de lapte-materie primă, raportul a rezervat un capitol special, intitulat ”Disponibilitățile materiilor prime și a surselor preferate”, amintind că, la 1 iunie 2016, totalul efectivelor de bovine din România era de 2.081.233 capete, din care 1.319.294 capete, efective de reproducere, adică, 63%. Comparând cu aceeași dată a anului 2015, olandezii apreciază că efectivul de vite din România a crescut cu 0,2%, atât pe total, cât și pe creșterea animalelor, subliniind că vacile de lapte erau în număr de 1.201.132, juninci pentru reproducere: 103.667, și bivolițe pentru reproducere: 14.495, remarcând, pentru acestea o scădere de -4,2%, față de 2015. (Sursa: Centrul FRD)

 

Analizând distribuția pe regiuni a efectivelor de bovine totale, existente la 1 iunie 2016, raportul precizează că sunt zone în care se poate investi masiv:

Nord-Est: 25,8%

Sud-Est: 11,6%

Sud-Muntenia: 11,2%

Sud-Vest Oltenia: 9,8%

Vest: 7,5%

Nord-Vest: 17,7%

Centrul: 16,1%

București-Ilfov: 0,3%

 

În privința raselor de bovine din România, olandezii menționează: Holstein, Albastru belgian, Charolais, Angus, Limousin și Simmental. Cât despre efectivele de oi și caprine din România raportul nu menționează decât o sumă cumulată de

11.249.700 de capete.

 

Piața neagră a laptelui produce grave disfuncționalități

 

Analizând producția primară de lapte din România, raportul ambasadei Olandei precizează că ”actorii de pe piață iau în considerare unele dintre provocările pieței produselor lactate din România care evidențiază grave disfuncționalități:

 

– lipsa disponibilității laptelui crud la calitatea standardelor europene;

– comerțul modern, care devine mai puternic și pune presiune tot mai mare asupra procesatorilor de lapte;

– 40% din piața lactatelor din România este reprezentată de piața neagră. Acest lucru perturbă corectitudinea măsurării volumelor tranzacționate și, prin urmare, analiza obiectivă a segmentului și a fiecărei categorii în parte.

– un procent mare din produsele lactate comercializate nu reușesc să respecte prevederile legale privind colectarea, prelucrarea, etichetarea și comercializarea produselor lactate, ceea ce determină neîncrederea consumatorilor în companii, produse și mărci.

 

Citând o analiză a Centrului FRD, efectuat pe baza datelor statistice oficiale, cantitatea de laptele brut importat a crescut cu 37,3% în primele opt luni ale anului 2016, față de aceeași perioadă a anului 2015.

 

Posibile ținte de achiziții și investiții pentru olandezi

 

Desigur, în analiza efectuată, sunt evidențiate și fermele care prezintă interes, în opinia eventualilor investitori olandezi. Conform documentului care citează date de la finalul anului 2015, acestea sunt:

 

Maria Trading: 6.000 de capete bovine de lapte și 50.000 de capete de oaie. Fermele sunt situate în județul Călărași.

DN Agrar Group: (capital olandez) Două ferme de bovine, aflate în Garbova, județul Alba, și Vaidei, județul Hunedoara, cu un număr cumulat de aproximativ 3600 de capete.

Carmolimp: cca 2.500 de bovine, din care circa 1000 bovine de lapte; Carmolimp are activități integrate în județul Brașov: Fermă de vite, producția de lactate, producția de carne și produse din carne etc.

CAI Curtici: cca 1.100 capete (Holstein, Charolaise). CAI funcționează în județul Arad în sistem integrat: exploatarea terenurilor agricole, ferme de bovine și porci, producția de lactate, producția de carne și produse din carne, producția de panificație.

Agroindaf: cca 1.000 de vaci Holstein; Ferma este situată în Afumați, județul Ilfov.

Agrointer: cca 1.000 capete; ferma este situată în Județul Teleorman.

Cris-Tim Group: Fermă de produse lactate și carne de vită (EcoFerm), cu aprox. 1.400 capete, în județul Prahova. Grupul Cris-Tim este integrat pe verticală. Cris-Tim produce 20 de tone de produse lactate pe zi, marca Mugura.

Agrimat Matca: cca 1.000 de capete de vaci Holstein. Ferma este situată în judetul Galați.

Agroindustriala Pantelimon: Fermă de bovine de lapte din județul Ilfov, cu aprox. 500 de vaci. Compania produce aproximativ 5.000 litri de lapte pe zi.

Asociația Holstein Ro: 20 de membri-ferme de bovine. Asociația înființată în 2005 vizează toate persoanele și fermele din România și este interesată de dezvoltarea rasei Holstein-Friesian. Holstein Ro deține un laborator pentru controlul calității laptelui.

 

Producția de carne de pasăre

 

Analiza Ambasadei Olandei, asupra producției primare de carne din România, începe cu sectorul avicol, pe care o estimează la cca 356 milioane de euro, amintind că majoritatea covârșitoare din producție este vândută ca proaspătă sau refrigerată. Citând UCPR, raportul afirmă că 60% din producția totală de carne de pasăre este generată de zece ferme de păsări, mari și mijlocii, cu o producție totală, în 2015, de peste 277.000 de tone. Principalii producători de carne de pasăre din România, menționați de Ambasada Olandei, sunt (tone/decembrie 2015):

 

Transavia: 64.976

Avicola Buzău: 53.677

Agricola Internațional: 45.622

Agrisol: 24.406

Avicarvil: 20.617

Grup Ave: 16.699

Avicola Slobozia: 12.856

Bravcod: 12.611

Avicod Broiler: 12.523

 

(N.r.: Raportul menționa și Oncos, dar…)

 

Raportul amintește, citând Eurostat, că producția de carne de pasăre din România a ajuns la sfârșitul anului 2015, la cca. 345.620 de tone, iar Industria prelucrătoare a păsărilor din România rămâne pe o tendință pozitivă pe termen mediu. Pe termen lung, se evidențiază necesitatea investițiilor pe toate zonele, inclusiv în branding. Se subliniază, totuși, că sectorul păsărilor rămâne unul dintre cele mai dinamice din Agro-zootenia și Industria alimentară din România.

 

Producția de carne de porc

 

Înainte de a prezenta date despre producția de carne de porc, olandezii nu omit să evidențieze că România are o treime (33,5%) din totalul exploatațiilor agricole din Uniunea Europeană, dar majoritatea sunt de subzistență, fapt care afectează, în măsură ”serioasă”, creșterea industrializată a porcilor care, la 1 mai 2016, înregistra doar 4.574.690 de capete, ceea ce reprezenta o scădere cu 1,8%, față de aceeași dată a anului 2015.

 

Pe grupe, porcinele din România includ: purcei, porci tineri, porci pentru îngrășare, mici efective de reproducere, iar distribuția pe regiuni a efectivelor, la 1 mai 2016,  era următoarea:

 

Oltenia: 12,5%

Muntenia: 16,2%

Sud-Est: 14,4%

Nord-Est: 10,7%

București-Ilfov: 0,4%

Centru: 10,2%

Nord-Vest: 14,6%

Vest: 21,0%

 

Ca rase, sunt menționate: Stocli, Mangalița, Bazna, Albul de Banat

și Albul de Rușețu, iar rasele de porci importate sunt Landrace, Pietrain, Duroc etc.

 

Cât privește sacrificarea, în 2015, greutatea animalelor și a păsărilor a avut următoarea evoluție:

 

Creștere generală: +8,8%

Pentru păsări: + 14,3%

Pentru bovine: + 9,3%

Pentru porci: + 5,0%

Pentru ovine și caprine + 1,9%

 

Posibile ținte de achiziții, asocieri și investiții

 

Reamintind că, în precedenta ediție a revistei Meat & Milk, subliniam faptul că raportul a fost întocmit cu scopul de a oferi o imagine asupra oportunităților de investiții în sectorul agroindustrial din România, și în privința fermelor de carne sunt indicate ținte de posibil interes (decembrie 2015):

 

Avicola Buzău-Aaylex: Ferme de păsări cu peste 300.000 de animale, situate în județul Buzău.

Avi-TopKosarom: Ferme de păsări cu aprox. 6.500.000 găini, situate în județul Iași. Compania are propria facilitate de sacrificare cu o capacitate de aproximativ 4.000 de puii pe oră.

Carmistin Group/Pajo Holding: Fermă de bovine cu o capacitate de aprox. 2.500 de capete în județul Prahova, și ferme de păsări aflate în județul Valcea, cu un sistem cumulat de producție de 6,5 milioane de pui pe an. Grupul are următoarele activități integrate: exploatarea terenurilor agricole, fabricarea hranei pentru animale, bovine și ferme de păsări, comerțul cu animale.

Crinsuin: Fermă de porci cu aprox. 25.000 capete, situată în Județul Constanța.

Emiliana West Rom: Fermă de bovine cu aprox. 1400 de capete din rasa Limousine. Ferma este situată în județul Timiș.

Europig: Fermă de porci în județul Brașov, cu o capacitate de aproximativ 50.000 de porci pe an.

Eurospatial: Fermă de porci cu aproape 24.000 capete, situată în județul Olt;  ferme de carne de vită cu un număr cumulat de aprox. 2.500 de capete din rasa Angus, în județul Sibiu.

Nutricom: Patru ferme de porci cu o capacitate totală de peste 60.000 de capete și

o fermă de păsări cu o capacitate de 300.000 de pui pe serie. Fermele sale sunt situate în județul Călărași.

Grupul Nutrientul: Cuprinde cinci ferme de porci: Nutripork SRL, Nutrisuin SRL, Nutritin SRL, Nutripig SRL și Select Pig SRL, și două ferme de păsări. Nutrientul Group are un număr cumulat de aproximativ 42.000 de porci.

Pigcom: Fermă de porci situată în județul Tulcea, cu aproximativ 24.000 capete.

Porcellino Grasso: Fermă de porci cu aproximativ 23.500 capete, situată în județul Vâlcea.

Premium Porc: Șase ferme de porci cu o capacitate de aproximativ 380.000 porci pe an. Grupul danez deține în România agro-business, porcine 0perațiuni agricole și facilitate de producție a hranei pentru animale. Premium Porc investește 35 de milioane de euro pentru a construi o fermă de scroafe în județul Braila și o fermă de îngrășare a porcilor din județul Sibiu. Premium Porc intenționează să-i dubleze

producția de porcine și furaje până în 2020.

Safir Group: Două ferme de păsări cu o capacitate cumulată de 420.000 de pui.

Smithfield Ferme: 46 de ferme de porci cu un număr cumulat de aprox. 900.000 de porci, situate în județele Arad și Timiș.

Transavia: 15 ferme de păsări cu 25 de milioane de pui și două păsări de curte

 

Ferme de reproducție

 

Cei mai importanți jucători pe piața de reproducție sunt, în opinia olandezilor, următoarele firme:

 

1-Smithfield Group: Smithfield Prod SRL și Smithfield Ferme SRL;

2-Grupul Kosarom: Industrializarea Carnii Kosarom SA, Avi-Top SA și Suinprod SA

3-Sergiana Grup: Sergiana Prodimpex SRL și Europig SA (integrate pe verticală).

 

Concluzii

 

De fapt, nu se poate impune decât o singură concluzie, rezumată în trei întrebări: Care păstrezi? Care vinzi? Care cumperi?

Studiu: 70% dintre români nu ar lucra în agrozootehnie
Autor: meatmilk  /   miercuri, 8 mai 2019

Cei mai mulți cred că nu e nevoie de prea multă educație pentru a munci în agricultură, 4 clase, gimnaziu sau școala profesională fiind suficiente Jumătate dintre români nu și-ar da copiii să studieze la liceele agricole, invocând calitatea slabă a actului educațional din aceste instituții   (Comunicat) Peste...

FIC: Norii încep să se adune peste economia României
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 aprilie 2019

 Indicele de percepție FIC privind mediul de afaceri din România (martie 2019):   (Comunicat) Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în martie 2019) aduce câteva semne importante de îngrijorare și lasă deschisă întrebarea dacă...